Dévény módszer

DÉVÉNY-MÓDSZER: SPECIÁLIS MANUÁLIS TECHNIKA-GIMNASZTIKA MÓDSZER

  A módszert Dévény Anna gyógytornász, ritmikus sportgimnasztika szakedző kettős képzettsége alapján hozta létre. Szemléletében és gyakorlatában eltér az eddigi rehabilitációs módszerektől. Két tevékenységi területe van:

DSGM I.: speciális manuális technika / SMT /

DSGM II.: analitikus gimnasztika / AG / korábbi nevén alkalmazott művészi torna.

DSGM I.: speciális manuális technika

  Kézzel végzett eljárás, mely a kontraktúrák elhárításával képes az izom-, ín- és kötőszövet természetes szöveti állapotát helyreállítani, és a kóros testhelyzeteket normalizálni. A kontraktúrák oldása a mozgáskorrekció alapvető feltétele, mert zsugorodott izmokkal és inakkal nem lehet mozgást jól kivitelezni. A kontraktúrákkal terhelt izomzat erőltetett működése torz, rossz hatásfokú mozgást eredményez, rögzíti a hibákat, és újabb kóros mechanizmusokat hoz létre, így ördögi kör alakul ki.

  A speciális manuális technika az inak kezelésével direkt módon stimulálja az idegrendszert annak valamennyi szintjén: gerincvelőtől az agykéregig. Az idegrendszer serkentésének az a perifériáról induló, inakon keresztül történő direkt formája rendkívül hatékony eszköz a cerebralis paresis / agyi eredetű bénulás / gyógyításában. Célja az izom-, ín- és kötőszöveti rendszer mechanikai akadályainak elhárítása, az izmok helyzetének normalizálása és az inak kezelésén keresztül az idegrendszer serkentése.

  A módszer nem pótolható semmilyen más, reflexkiváltó eljárással sem. Alkalmazása az úgynevezett „passzív feszített helyzetekben” történik. Az inakat és izom-ín átmeneteket az izomhashoz hasonló alapossággal kezeli, a helyzeteket változtatja, és mozgás közben is alkalmazza a technikát. A kezelés szempontjából döntőek az egyes izmok funkcionális összeköttetései. A diagnosztikában és állapotfelmérésben fontos tartalmat közvetítenek az izomállomány elváltozásai és a bőrredők viselkedése.

DSGM II.: analitikus gimnasztika

  Alkalmazott művészi torna, mely a mozgássérüléseket az esztétikus testképzés módszerével és gyakorlatanyagával korrigálja. Miközben a sérülést az adott lehetőségen belül a leghatékonyabban javítja, mozgáskultúrát és esztétikai nevelést is nyújt, önfegyelemre, küzdőképességre nevel. Ezzel megszünteti a betegségtudatot és megadja a harmonikus mozgás örömét. Az esztétikum a tudatos, pontos célszerű mozgásvégzés iskoláját jelenti ebben az esetben.

ALKALMAZÁS

  • Speciálisan képzett szakgyógytornász alkalmazhatja.
  • Ki kell emelnünk a korai kezelés fontosságát, főleg a perinatalis történésekből adódóan induló agyi bénulás esetén, hiszen a születést követő fél évben az agynak olyan tartalék sejtjei vannak, melyek, ha nincsenek igénybe véve, elpusztulnak / apoptosis során /.A módszer ezeknek a sejteknek a működését indítja be az inak kezelése révén kifejtett direkt stimulációval.
  • Alkalmazható oxigénhiányos állapotok következtében kialakuló centralis hypotoniában, spasticus cerebralis paresisben, és ezekben a kórformákban a beszéd, nyelés, rágás, hangképzés funkcióinak helyreállításában is.
  • Bizonyos központi és környéki idegrendszeri károsodások esetén azonban nem alkalmazható eredményesen.
  • Kiemelkedően jó eredmények érhetők el baleseti sérülések esetén.

Keresés az oldalon

Legutóbbi hozzászólások