Katona módszer

KATONA-MÓDSZER

A Dr. Katona Ferenc professzor úr nevéhez fűződő módszer az emberi agy fejlődésének szerkezeti és működési adottságaira épült. Nemcsak elvont tudomány, hiszen a betegágy mellett jött létre. Célja a károsodott csecsemő korai kórismézése és orvosi kezelése az agyi kórfolyamat progresszív szakasza alatt.

            A születés után az agy még nem érett, még tart az idegsejtek érése, kapcsolataik kialakulása. Ideiglenes, majd végleges sejt közötti összeköttetések jönnek létre. A programozott sejthalál révén azok az idegsejtek, melyek nem alakítanak ki funkcionáló kapcsolatokat, elpusztulnak. Az érőben lévő idegsejt csoportok kapcsolatrendszerei felépülésének legfontosabb feltétele saját működésük beindulása, fenntartása és megerősítése. Ebben a belső és külső serkentésnek nagy szerepe van, de ez nem lehet akármilyen. Meghatározott ingercsoportok szükségesek ahhoz, hogy a megerősítő hatás érvényesülni tudjon. Az alapelv a kezelésben az, hogy ezek az ingerkontingensek megerősítő hatása befolyásolja az alakulóban lévő idegsejt csoport rendszerek szerveződését akkor is, ha azokat a kórfolyamat részben elpusztította. Így a fejlődőben lévő agy előrehaladó kórfolyamatának káros következményei, tünetei a korai, rendszeres kezelés hatására befolyásolhatók, javíthatók, gyógyíthatók.

Az elemi mozgásminták felhasználásával, a fejlődő receptor rendszereken át meghatározott impulzuscsomagokkal célozzák a sérült agyat, ezzel támogatják a még működőképes, szerveződő idegsejt csoportok funkcionális átrendeződését.

A módszer egyedi sajátossága, hogy a kezelési programot a szülőnek megtanítják, rendszeres kontroll mellett azt a szülő otthon alkalmazza, így aktívan részt vehet gyermeke kezelésében.

 

Keresés az oldalon

Legutóbbi hozzászólások